woensdag 1 oktober 2014

Korte impressie over Boekvoorstelling “De Paradox van Vrijmetselarij”

Gisterenavond (30/09/2014) heb ik de boekvoorstelling “De Paradox van vrijmetselarij” van Jimmy Koppen bijgewoond.

Er kwam heel wat schoon volk opdagen waaronder één van mijn Peters, B Wim R.

De historicus en profaan Jimmy Koppen is intussen welbekend in vrijmetselaarsmiddens. Hij heeft dan ook al tal van publicaties op zijn naam staan.

Hij werk momenteel aan zijn doctoraatsthesis die hij binnenkort zal afwerken, zo vertelde hij mij na mijn vraag hoever hij stond met zijn scriptie.

Zijn nieuwe boek gaat over tegenstellingen en uitdagingen binnen de verschillende obediënties en federaties.

Ik heb het boek nog niet gelezen, dus over de inhoud kan ik nog niets zeggen.

Over de voorstelling van het boek kan ik wel kort iets kwijt.

De inleiding werd verzorgd door Z Tessa V., en was het beste van de hele avond.

Jimmy Koppen werd nadien geïnterviewd door Knack-journalist Walter Pauli, net als Koppen profaan.

Tot tweemaal toe verkondigde Pauli dat hij katholiek was opgevoed, aan de KUL heeft gestudeerd en dat zijn kinderen op school godsdienst volgen en niet zedenleer. Hij vroeg zich af of dat een bezwaar was om toe te treden en bij welke obediëntie.

Koppen antwoordde dat dit vooral in sommige werkplaatsen van DH een probleem vormt. Quod erat demonstrandum.

Uiteraard kwam de vrouwenkwestie aan bod.

Kortom, ik heb veel clichés gehoord en ook af en toe mijn wenkbrauwen gefronst, wat ik ook zag bij sommige dames rondom mij als het ging over de vrouwenkwestie.

Ik kan besluiten dat het een leerrijke avond is geweest, al was het maar om twee profanen te horen spreken over vrijmetselarij.

Koppen krijgt naar eigen zeggen nogal eens een opmerking over het feit dat hij een profaan is die over vrijmetselarij schrijft en dat daar vraagtekens bij plaatst. Hij pareert dat, naam mijn gevoel, met een flauw argument dat je ook niet WOII moet hebben meegemaakt om er over te schrijven.

Ik kan mij toch niet van de indruk ontdoen dat de schrijver, ook al is hij een uitmuntend historicus en heeft hij een goede pen, toch iets mist, iets essentieels, iets gevoelsmatig.

Wat Walter Pauli betreft, die had ik eerlijk gezegd toch wat hoger ingeschat dan dat hij zijn vragen vooral heeft opgebouwd rond aloude clichés.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten